fredag 14 januari 2011

Damen som värmer hela stan


På lördag kan du mata henne med din gamla julgran

Ni har väl sett de två skorstenarna på Hovhultsverket. I princip är det de två som värmer upp hela stan. Och på lördag kan du hjälpa till och bidra med mera bränsle.

Martin Axelsson är driftschef på Uddevalla energi.
Här inne i lokalen där bränslet tippas.
Till vänster ligger det torv som kommer från
torvbrytningar i närområdet, till höger flis.

Hon har fyllt 25 år men beräknas hålla i en 15 år till. Och det är en stabil dam vi har att göra med.
– Ja, vi har faktiskt få avbrott, så det är ett bygge med kvalitet, berättar Martin Axelsson, driftschef.
Varje dygn kommer det 15 långtradare med bränsle. Det kan vara flis eller torv från närområdet.
– Eller biomal, döda djur som malts ner till en smet. Det kommer i bulkbilar, pumpas in och hanteras i ett helt slutet system.
Långtradarna körs in i en stor lokal, vägs och tippar sitt gods. Sedan vägs de igen så att man vet hur mycket bränsle de har lämnat. Hela verket är datorstyrt. Bränslet körs sedan på transportband till pannan. På vägen kontrolleras det med bland annat en magnetavskiljare som kan skilja ut metaller som inte hör hemma i bränslet.
Datorer håller reda på hur mycket bränsle som ska pumpas in i pannan.
– På Hovhultsverket har vi flera ben att stå på. Beroende på tillgång och pris kan vi styra vad vi ska elda. På så sätt kan vi hålla nere kostnaderna för kommuninvånarna, säger Hasse Hermansson, på marknadsavdelningen, Uddevalla Energi.
Två, tre ton i timmen klarar man av att elda. Och det går miljövänligt till. Den "rök" som kommer ut från skorstenarna är vattenånga.
– Vi har en rökgaskondensering som duschar och renar gasen. En del av det uppvärmda vattnet återvinns. Miljökraven har blivit hårdare med åren och vi ser naturligtvis till att följa dem.
Och trots den stränga kylan har Hovhultsverket klarat sig utan fossila bränslen.
På lördag kan du också bidra till en bättre miljö. Traditionen med julgransplundring forstätter naturligtvis. Ta med din gran och låt den bli fjärrvärme. Det bjuds på underhållning, du kan gå en tipspromenad, det blir servering och bandvagnsåkning.

Inga kommentarer: